Välkommen till min blogg!

Jag vill vara en inspiratör till andra. Jag vill inspirera dig att hitta Din väg i livet, att våga lyssna på ditt hjärta och stå på dig oavsett vad andra tycker. För mig har det varit en lång väg att gå men kan Jag så kan Du.

Jag har letat upp min biologiska mamma i Colombia. För första gången kunde jag spegla mig själv i någon annan. Jag fick möjlighet att tanka på kärlek från den person jag behövde det av mest och läka det hål som funnits med mig på grund av separationen som bebis. Det har aldrig handlat om att hitta en ny mamma men att hitta mig själv genom min biologiska mamma. Vi har idag en fin kontakt men oftast tar historien slut här…

För mig är detta början. Vad händer nu? Vad gör man av alla känslor och längtan till varandra. Hur kan jag förena båda dessa världar till mig och min familjs liv. Följ mig genom min yttre och inre resa tillbaka till Colombia.

#5 Tillbaka i Sverige

#5 Tillbaka i Sverige

 
 
00:00 / 00:59:21
 
1X
 
Nu har jag varit hemma i drygt en vecka. Jag och Lena samtalar och reflekterar om resan och våra starka intryck från barnhemmet Cran i Bogota.
 
https://www.icbf.gov.co/bienestar/proteccion/programa-adopciones/busqueda-de-origenes
 

#4 Att leva i Colombia – intervju med Lena Hansson

#4 Att leva i Colombia – intervju med Lena Hansson

 
 
00:00 / 01:04:50
 
1X
 

I detta avsnitt är det fokus på Lena Hansson som snart bott i Colombia och Bogota i 5 år. Lena jobbar som författare och journalist och skrivit boken Ett liv utan början där man får följa Åsa som är adopterad från Colombia och åker tillbaka för att hitta hennes rötter. Boken är en skönlitterär bok som vuxit fram ur många och långa möten med adopterade, biologiska mödrar och adoptivföräldrar.

#3 Samtal med Gilma

#3 Samtal med Gilma

 
 
00:00 / 00:36:00
 
1X
 

Carolina och Lena samtalar med Gilma om hennes upplevelse om bokmässan, intervjuer och television de senaste dagarna. Vi får också följa med tillbaka då hon var 15 år gammal och blev gravid med Carolina.

Lyssna på P1 dokumentär – Jag lämnade bort min dotter

 

#2 Bokmässan i Bogota

#2 Bokmässan i Bogota

 
 
00:00 / 01:02:28
 
1X
 

Nu är jag på plats i Colombia Bogota hos min vän och kollega Lena Hansson som var med och faciliterade samtalet på bokmässan. Vi reflekterar och pratar om vad som hände under presentationen.

#1 Välkommen! Tillbaka till Colombia

#1 Välkommen! Tillbaka till Colombia

 
 
00:00 / 00:15:34
 
1X
 

Detta är det första avsnittet av min nya podcast Kom ihåg vem du är! Titeln syftar till att jag tänker att vi är så många därute som glömt vem vi är, på riktigt. Vad vi tycker, känner, älskar och vill göra. Vi behöver komma i kontakt med oss själva på nytt och stänga av allt yttre brus om vem andra tycker vi ska vara. Jag fann mig själv i min återförening med min biologiska mamma. Min podd kommer handlar om vad som händer efter mötet, hur förenar man dessa två världar.

Att förstå vem jag är!

Att förstå vem jag är!

Efter mitt andra besök till mitt hemland kastades allt omkull. Jag vantrivdes på mitt arbete men jag hade ingen aning om vad jag ville göra istället. Skulle jag, precis som min mamma, arbeta som frisör? Som liten älskade jag mina dockor som hade långt fint hår…men jag älskade också att klippa dem med en förhoppning om att håret skulle växa ut. Det slutade med att alla mina dockor var snaggade.

Jag började kolla upp vad det skulle innebära att utbilda mig till frisör. Men jag hade ju studerat i nästan fem år och hade ingen lust att utöka mina studieskulder ännu mer. Samtidigt började jag förstå var min längtan efter att vara egen företagare kom ifrån. Gilma hade i perioder varit egen och hennes dröm var ha en egen frisörsalong.

Idag är jag egen företagare och jag njuter varenda dag över min frihet och att få bestämma själv. Jag skapar mitt egna sätt att vara företagare utifrån mina värderingar, frihet, balans mellan arbete och privatliv samt hälsa.

Adoption Låta Själen Läka

Adoption Låta Själen Läka

Nu är det klart! Min debutbok Adoption Låta Själen Läka kommer att släppas i Colombia i början av 2018. En tanke som funnits med mig länge men som nu blir verklighet. Jag har hittat ett förlag som ska ge ut boken och jag kommer medverka på Bokmässan i Bogotá i april och få möjligheten att presentera min bok. Jag vet nu kraften i de tankar man tänker. Jag säger ofta till min dotter, ”Det blir som du tänker”. 

Som alltid när jag gör något följer jag min intention. Min intention är att lyfta fram den biologiska mammans röst. Hon som har fått leva med skulden och skammen för att hon lämnat bort sitt barn. Det är dags att öppna upp en debatt i Latinamerika och förhoppningsvis arbeta för en bättre situation för kvinnorna i landet. Det finns bara ett sätt att komma ett steg vidare och det är att börja PRATA. 

#Flipthescript Heldagskonferens för, av och med adopterade

#Flipthescript Heldagskonferens för, av och med adopterade

I lördags medverkade jag på heldagskonferensen #flipthescript. Det är ett amerikanskt koncept som syftar till en perspektivförskjutning när det gäller adoption. Första tillfället var 2016 på initiativ från Joythi Svahn. Det är de adopterades perspektiv som ska lyftas fram. Jag ska ärligt medge att jag var lite ambivalent kring min närvaro. Jag hade hört att det fanns aktivister som var ganska arga som skulle närvara. Tänk om de skulle bli förbannade på mig utifrån min ”lyckliga historia” och ståndpunkt när det gäller adoption. Jag har inte satt mig in i den politiska debatten särskilt mycket utan mer hållit mig till min historia och min sanning. I mitt vuxna liv har jag nästan aldrig deltagit på en sådan här träff och det kändes lite märkligt att bara vara bland adopterade. Vi tillsammans delade någonting som jag bara burit för mig själv, aldrig känt behov att söka mig till andra adopterade. Men just nu kändes det ganska fint även om våra historier ser så olika ut. Jag blev tagen av en del av berättelserna. Joythi Svahn delade med sig av hur hon för ett år sedan blev klar över att hennes adoption inte var som alla andra. Hon blev bortförd från ett kloster i Indien där hennes mamma lämnade Joythi och hennes syster i tron om att barnen skulle få det bättre men istället blev bortadopterade till Sverige. Hon ställer Adoptionscentrum mot väggen och frågar hur f**n detta kunde gå till. Hur kan de säkerställa att barnen som kommer till Sverige inte är kidnappade eller på annat sätt förts hit mot deras föräldrars vilja. Tror f**n att hon är ARG och kritisk till adoption.

Ny identitet

Ny identitet

Jag tänker på det här med identitet, alltså min självbild och hur jag uppfattar mig själv. Från att länge känt att jag saknat en egen identitet till att hittat den efter 35 år i mötet med min biologiska mamma till att nu inse att jag måste skapa en ny identitet tillsammans med min nya familj i Colombia. Ens identitet är inte bestående tänker jag. I mötet med min nya familj och med en ny kultur uppstår det en viss problematik där jag blir  någon som jag inte riktigt vet vem jag är. Problematiken kring pengar spelar roll och påverkar vår relation. Det går inte att blunda för utan något som man behöver hantera och prata om. Jag får en ofrivillig makt att genom pengar vara den som ska besluta om vem man ska hjälpa eller inte….Jag vet att jag inte behöver men jag vill. Det känns som det är min tur att ge tillbaka för allt gott jag fått i livet. Jag vet att det inte finns något rätt eller fel men jag vill inte att detta ska komma emellan vår relation som egentligen handlar om något annat. Jag gillar inte synen som finns på pengar idag, från att varit ett bytesmedel till att bli ett maktmedel som skapar så mycket orättvisa och krig. Jag får nu skapa mig en ny identitet om vem jag vill vara i många olika frågeställningar.

Nu är jag i Bogotà!

Nu är jag i Bogotà!

En blandad känsla att vara i Colombia igen. Denna gång med min son. Jag vill visa han mitt hemland och var han har sina rötter. Jag ser på honom att det är omtumlande, annorlunda och dessutom svårt när man inte förstår språket. Men jag är inte säker på att jag själv förstår…hur kan man då begära det av honom? Jag försöker åka med ett öppet sinne och inte ha några särskilda förväntningar men mest för att inte bli besviken. Vad vill jag egentligen? Jag vill egentligen bara visa honom ett annat sätt att leva, en annan kultur och få möjlighet att lära känna sin Colombianska familj mer.

Carolina Skyldberg

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.