Välkommen till min blogg!

Jag vill vara en inspiratör till andra. Jag vill inspirera dig att hitta Din väg i livet, att våga lyssna på ditt hjärta och stå på dig oavsett vad andra tycker. För mig har det varit en lång väg att gå men kan Jag så kan Du.

Jag har letat upp min biologiska mamma i Colombia. För första gången kunde jag spegla mig själv i någon annan. Jag fick möjlighet att tanka på kärlek från den person jag behövde det av mest och läka det hål som funnits med mig på grund av separationen som bebis. Det har aldrig handlat om att hitta en ny mamma men att hitta mig själv genom min biologiska mamma. Vi har idag en fin kontakt men oftast tar historien slut här…

För mig är detta början. Vad händer nu? Vad gör man av alla känslor och längtan till varandra. Hur kan jag förena båda dessa världar till mig och min familjs liv. Följ mig genom min yttre och inre resa tillbaka till Colombia.

DE ENSAMMA- en dokumentär om hur det är att vara adopterad
I somras visades dokumentären De ensamma av Osmond Karim igen på SVT. Den visades för första gången på SVT i april 2017. Det kändes så viktigt att dokumentären verkligen blev av och särskilt när jag vet hur produktionsbolaget fick kämpa så hårt med att få igenom den. Jag fick fantastiskt fin feedback från många olika håll av adopterade som tackade för att jag satte ord på hur de upplevt det. Det kändes så meningsfullt och viktigt. 

Men vad hände sedan? Jag hade verkligen förväntat mig att detta var början på en debatt om ett viktigt ämne, där rösterna innan inte kommit från de adopterade vilket det nu gjorde. Jag kände mig tom och gör fortfarande. Varför? Varför är detta ämne så jobbigt att prata om? Varför uppstår det ofta två sidor, en för och en emot? Varför kan vi inte välja att se alla nyanserna där emellan och tillåta oss att erkänna att det är en komplex fråga där det inte finns något rätt svar. Som adopterad har vi rätt att bära på vår egen sanning utan att bli ifrågasatta. 

Att så små frön för att sedan kunna slå rot

Nu under ett bra tag har ni kunnat följa mig, först på plats i Colombia där jag släppt min bok Adoption Låta Själen Läka, deltagit på bokmässan Feria del Libro i Bogotá, intervjuer i tidningen El Tiempo samt TV reportage.

På hemmaplan har jag haft härliga samtal med andra adopterade med olika bakgrund men gemensamt att de också har hittat sin biologiska familj.  Efter mötet och återförening uppstår utmaningen med att få ihop de båda familjerna och de olika världarna. Sebastian som alldeles nyligen fått kontakt med sin mamma och sin pappa. Isabelle som träffade sin mamma redan när hon var arton år och hunnit igenom flera olika konstellationer och faser i deras relation. Vidya som har haft hjälp av musiken i sin process och för ett år sedan hittade sin biologiska mamma i Indien och som i somras var och besökte Vidya under tre veckor. Vi har alla vår unika historia och resa genom livet men jag slås av hur mycket jag har gillat att träffa och prata med andra adopterade. Aldrig tidigare har jag känt någon lust i att umgås med andra adopterade, varför skulle vi ha något gemensamt bara för att vi råkar vara adopterade? Men nu känner jag en otrolig samhörighet med dem och med deras historia.

Nyligen fick jag en återkoppling på försäljningen på min bok från förlaget, vilket jag hade ganska stora förhoppningar om, eftersom det senaste beskedet innan jag lämnade Colombia var att min bok toppade listan över en av de mest sålda böckerna från mitt förlag under bokmässan, men det var en ganska blygsam siffra som jag tog emot….

Det är svårt att sitta på andra sidan jorden och inte kunna påverka försäljningen nämnvärt utan bara ha tillit till att det på något sätt löser sig….Jag kan inte påverka här, jag kan inte vara där och prata om ämnet el anordna föreläsningar…men å andra sidan har det aldrig handlat om att sälja böcker utan att öppna upp ett ämne som är väldigt tabu att prata om i Colombia. En kvinna på barnhemmet Cran sa att adoptionsfrågan är som ett öppet sår i samhället som ingen vågar prata om…Jag får bara hoppas att vi har lyckats så små små frön lite här och där och att det behöver tid innan det tar fäste och kan slå rot…

#8 Med musiken som verktyg – intervju med Vidya Liselott Sundberg

#8 Med musiken som verktyg – intervju med Vidya Liselott Sundberg

 
 
00:00 / 01:03:17
 
1X
 
Jag träffar Vidya Liselott Sundberg, adopterad från Indien och kom till Sverige som 3 mån bebis. Vidya har genom musiken hittat sitt sätt att uttrycka sig och hennes känslor kring adoptionen. För 1 år sedan hittade Vidya sin biologiska mamma efter 2 års sökande… Det visade sig att hon var en välutbildad kvinna med en otrolig drivkraft.

#7 Känslan av ”koppling” som barn och om en mors kamp – intervju med Isabell Lindell Warensce

#7 Känslan av ”koppling” som barn och om en mors kamp – intervju med Isabell Lindell Warensce

 
 
00:00 / 01:22:52
 
1X
 

Isabell var med på en av de första återresorna i grupp till Colombia 2007. Efter två veckor in på resan fick hon beskedet om att de hittat hennes mamma. Hon var då 18 år. Hon har under sin barndom vänt sig och pratat med sin mamma och på plats i väntan på hotellet såg hon en kvinna och visste direkt att det var hennes mamma. Det var elva år sedan. Isabells mamma hade länge förhoppningen om att Isabell bara skulle vara på barnhemmet medan modern jobbade, men hon tvingades förstå att hon inte skulle kunna behålla sitt barn. Här berättar Isabell om hur modern har kämpar för ett gott liv för sina barn, och den stora utmaning en mamma möter i Colombia där ensamma mammor som saknar en man får lägre respekt av samhället. Detta har tagit modern genom många utmaningar, men också kärlek och framgång.

#6 Att hitta sina föräldrar – intervju med Sebastian Engqvist

#6 Att hitta sina föräldrar – intervju med Sebastian Engqvist

 
 
00:00 / 00:38:12
 
1X
 

I det här poddavsnittet pratar jag med Sebastian Engqvist som också är adopterad från Colombia. För bara två månader sedan hittade han sina biologiska föräldrar.

#5 Tillbaka i Sverige

#5 Tillbaka i Sverige

 
 
00:00 / 00:59:21
 
1X
 
Nu har jag varit hemma i drygt en vecka. Jag och Lena samtalar och reflekterar om resan och våra starka intryck från barnhemmet Cran i Bogota.
 
https://www.icbf.gov.co/bienestar/proteccion/programa-adopciones/busqueda-de-origenes
 

#4 Att leva i Colombia – intervju med Lena Hansson

#4 Att leva i Colombia – intervju med Lena Hansson

 
 
00:00 / 01:04:50
 
1X
 

I detta avsnitt är det fokus på Lena Hansson som snart bott i Colombia och Bogota i 5 år. Lena jobbar som författare och journalist och skrivit boken Ett liv utan början där man får följa Åsa som är adopterad från Colombia och åker tillbaka för att hitta hennes rötter. Boken är en skönlitterär bok som vuxit fram ur många och långa möten med adopterade, biologiska mödrar och adoptivföräldrar.

#3 Samtal med Gilma

#3 Samtal med Gilma

 
 
00:00 / 00:36:00
 
1X
 

Carolina och Lena samtalar med Gilma om hennes upplevelse om bokmässan, intervjuer och television de senaste dagarna. Vi får också följa med tillbaka då hon var 15 år gammal och blev gravid med Carolina.

Lyssna på P1 dokumentär – Jag lämnade bort min dotter

 

#2 Bokmässan i Bogota

#2 Bokmässan i Bogota

 
 
00:00 / 01:02:28
 
1X
 

Nu är jag på plats i Colombia Bogota hos min vän och kollega Lena Hansson som var med och faciliterade samtalet på bokmässan. Vi reflekterar och pratar om vad som hände under presentationen.

#1 Välkommen! Tillbaka till Colombia

#1 Välkommen! Tillbaka till Colombia

 
 
00:00 / 00:15:34
 
1X
 

Detta är det första avsnittet av min nya podcast Kom ihåg vem du är! Titeln syftar till att jag tänker att vi är så många därute som glömt vem vi är, på riktigt. Vad vi tycker, känner, älskar och vill göra. Vi behöver komma i kontakt med oss själva på nytt och stänga av allt yttre brus om vem andra tycker vi ska vara. Jag fann mig själv i min återförening med min biologiska mamma. Min podd kommer handlar om vad som händer efter mötet, hur förenar man dessa två världar.

Carolina Skyldberg

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: (#803) Some of the aliases you requested do not exist: adoptionlatasjalenlaka
Type: OAuthException
Code: 803
Please refer to our Error Message Reference.