Välkommen till min blogg!

Jag vill vara en inspiratör till andra. Jag vill inspirera dig att hitta Din väg i livet, att våga lyssna på ditt hjärta och stå på dig oavsett vad andra tycker. För mig har det varit en lång väg att gå men kan Jag så kan Du.

Jag har letat upp min biologiska mamma i Colombia. För första gången kunde jag spegla mig själv i någon annan. Jag fick möjlighet att tanka på kärlek från den person jag behövde det av mest och läka det hål som funnits med mig på grund av separationen som bebis. Det har aldrig handlat om att hitta en ny mamma men att hitta mig själv genom min biologiska mamma. Vi har idag en fin kontakt men oftast tar historien slut här…

För mig är detta början. Vad händer nu? Vad gör man av alla känslor och längtan till varandra. Hur kan jag förena båda dessa världar till mig och min familjs liv. Följ mig genom min yttre och inre resa tillbaka till Colombia.

Att förstå vem jag är!

Att förstå vem jag är!

Efter mitt andra besök till mitt hemland kastades allt omkull. Jag vantrivdes på mitt arbete men jag hade ingen aning om vad jag ville göra istället. Skulle jag, precis som min mamma, arbeta som frisör? Som liten älskade jag mina dockor som hade långt fint hår…men jag älskade också att klippa dem med en förhoppning om att håret skulle växa ut. Det slutade med att alla mina dockor var snaggade.

Jag började kolla upp vad det skulle innebära att utbilda mig till frisör. Men jag hade ju studerat i nästan fem år och hade ingen lust att utöka mina studieskulder ännu mer. Samtidigt började jag förstå var min längtan efter att vara egen företagare kom ifrån. Gilma hade i perioder varit egen och hennes dröm var ha en egen frisörsalong.

Idag är jag egen företagare och jag njuter varenda dag över min frihet och att få bestämma själv. Jag skapar mitt egna sätt att vara företagare utifrån mina värderingar, frihet, balans mellan arbete och privatliv samt hälsa.

Adoption Låta Själen Läka

Adoption Låta Själen Läka

Nu är det klart! Min debutbok Adoption Låta Själen Läka kommer att släppas i Colombia i början av 2018. En tanke som funnits med mig länge men som nu blir verklighet. Jag har hittat ett förlag som ska ge ut boken och jag kommer medverka på Bokmässan i Bogotá i april och få möjligheten att presentera min bok. Jag vet nu kraften i de tankar man tänker. Jag säger ofta till min dotter, ”Det blir som du tänker”. 

Som alltid när jag gör något följer jag min intention. Min intention är att lyfta fram den biologiska mammans röst. Hon som har fått leva med skulden och skammen för att hon lämnat bort sitt barn. Det är dags att öppna upp en debatt i Latinamerika och förhoppningsvis arbeta för en bättre situation för kvinnorna i landet. Det finns bara ett sätt att komma ett steg vidare och det är att börja PRATA. 

#Flipthescript Heldagskonferens för, av och med adopterade

#Flipthescript Heldagskonferens för, av och med adopterade

I lördags medverkade jag på heldagskonferensen #flipthescript. Det är ett amerikanskt koncept som syftar till en perspektivförskjutning när det gäller adoption. Första tillfället var 2016 på initiativ från Joythi Svahn. Det är de adopterades perspektiv som ska lyftas fram. Jag ska ärligt medge att jag var lite ambivalent kring min närvaro. Jag hade hört att det fanns aktivister som var ganska arga som skulle närvara. Tänk om de skulle bli förbannade på mig utifrån min ”lyckliga historia” och ståndpunkt när det gäller adoption. Jag har inte satt mig in i den politiska debatten särskilt mycket utan mer hållit mig till min historia och min sanning. I mitt vuxna liv har jag nästan aldrig deltagit på en sådan här träff och det kändes lite märkligt att bara vara bland adopterade. Vi tillsammans delade någonting som jag bara burit för mig själv, aldrig känt behov att söka mig till andra adopterade. Men just nu kändes det ganska fint även om våra historier ser så olika ut. Jag blev tagen av en del av berättelserna. Joythi Svahn delade med sig av hur hon för ett år sedan blev klar över att hennes adoption inte var som alla andra. Hon blev bortförd från ett kloster i Indien där hennes mamma lämnade Joythi och hennes syster i tron om att barnen skulle få det bättre men istället blev bortadopterade till Sverige. Hon ställer Adoptionscentrum mot väggen och frågar hur f**n detta kunde gå till. Hur kan de säkerställa att barnen som kommer till Sverige inte är kidnappade eller på annat sätt förts hit mot deras föräldrars vilja. Tror f**n att hon är ARG och kritisk till adoption.

Ny identitet

Ny identitet

Jag tänker på det här med identitet, alltså min självbild och hur jag uppfattar mig själv. Från att länge känt att jag saknat en egen identitet till att hittat den efter 35 år i mötet med min biologiska mamma till att nu inse att jag måste skapa en ny identitet tillsammans med min nya familj i Colombia. Ens identitet är inte bestående tänker jag. I mötet med min nya familj och med en ny kultur uppstår det en viss problematik där jag blir  någon som jag inte riktigt vet vem jag är. Problematiken kring pengar spelar roll och påverkar vår relation. Det går inte att blunda för utan något som man behöver hantera och prata om. Jag får en ofrivillig makt att genom pengar vara den som ska besluta om vem man ska hjälpa eller inte….Jag vet att jag inte behöver men jag vill. Det känns som det är min tur att ge tillbaka för allt gott jag fått i livet. Jag vet att det inte finns något rätt eller fel men jag vill inte att detta ska komma emellan vår relation som egentligen handlar om något annat. Jag gillar inte synen som finns på pengar idag, från att varit ett bytesmedel till att bli ett maktmedel som skapar så mycket orättvisa och krig. Jag får nu skapa mig en ny identitet om vem jag vill vara i många olika frågeställningar.

Nu är jag i Bogotà!

Nu är jag i Bogotà!

En blandad känsla att vara i Colombia igen. Denna gång med min son. Jag vill visa han mitt hemland och var han har sina rötter. Jag ser på honom att det är omtumlande, annorlunda och dessutom svårt när man inte förstår språket. Men jag är inte säker på att jag själv förstår…hur kan man då begära det av honom? Jag försöker åka med ett öppet sinne och inte ha några särskilda förväntningar men mest för att inte bli besviken. Vad vill jag egentligen? Jag vill egentligen bara visa honom ett annat sätt att leva, en annan kultur och få möjlighet att lära känna sin Colombianska familj mer.

Publicera min bok i Colombia

Publicera min bok i Colombia

Nu händer det spännande saker! Med hjälp av min väninna som tolk hade jag ett Skype möte med ett bokförlag i Cali, Colombia angående min bok. Jag har haft en tanke på att jag vill publicera min bok Adoption, Låta Själen Läka i Colombia. Jag vill dela med mig av min historia och lyfta adoptionsdebatten. Men i ett större perspektiv vill jag att man uppmärksammar kvinnors ställning i samhället. Jag vet att man redan har börjat, de inhemska adoptionerna ökar samtidigt som de internationella minskar i Colombia, men faktum är om det hade funnits bättre ekonomiskt och socialt stöd för dessa kvinnor hade de aldrig behövt att adoptera bort sina barn. Vi behöver också våga prata, prata om skammen, skulden som många kvinnor lever med under kanske hela sitt liv. Det gjorde min biologiska mamma. Hon skämdes så för att lämnat bort sitt barn att hon aldrig vågade berätta för någon om mig.

Lev fullt ut

Jag ser så många människor som av olika skäl inte vågar leva fullt ut. Jag var själv en av dom förut. Jag lyssnade mer på vad andra sa, tyckte och tänkte än vad jag lyssnade på mig själv. Allt ifrån vad jag tyckte om saker och ting, till vilket yrke jag skulle välja. Det var viktigt för mig att få bekräftelse från min omgivning och bli accepterad av andra. Att anpassa mig har varit mitt ledord. Men inte längre…Idag lever jag min dröm.  Jag har börjat lyssna inåt till vad jag verkligen vill och tycker. Jag vet vad mitt ”mission” i livet är och vad jag är ämnad att göra.  Många stora och svåra beslut var jag tvungen att ta som exempelvis säga upp mig från min fasta anställning och starta eget företag. Jag lever idag utifrån mina värderingar som är frihet, balans hem/arbete, göra något betydelsefullt och hälsa. Det är jag som står längst fram på båten och styr riktningen i livet. Vem styr i ditt liv?

Tredje resan till Colombia

Tredje resan till Colombia

Min tredje resa tillbaka till Colombia, landet där jag är född, är bokad! Jag åker denna gång med min son Noel i november. Noel är snart åtta år.  Det känns verkligen speciellt att få dela detta med honom. Han känner starkt för Colombia och är väldigt nyfiken på landet, familjen och språket. Det ska bli spännande att se hans reaktion när han kommer dit. I Colombia väntar min biologiska mamma Gilma, hennes syskon, syskonbarn och barnbarn Michelle och min lillasyster Yennifer. Det har tagit tid att smälta att man inte bara har hittat sin biologiska mamma utan en hel släkt.

Carolina Skyldberg

Facebook

Reflektion från min föreläsning i Göteborg. Det finns så många perspektiv på adoption. Inget är svart eller vitt. Jag som hittade min biologiska mamma efter endast en månad. En kvinna som berättade att för henne hade det tagit 16 år...En annan kastades i förtvivlan i väntan på svar om att hitta sina rötter och var full av frustration. En adoptivmammas fundering om hur hon skulle hantera bandet mellan hennes adoptivbarn och deras ursprung medan spåren fortfarande var färska. Det finns inga lätta svar men det finns alltid hopp.

Jag är så innerligt tacksam för det jag får göra, sprida min historia, inspirera, ge hopp, få människor att prata.
Tack för alla som kom💖
...

View on Facebook