Välkommen till min blogg & Podd!

Jag vill vara en inspiratör till andra. Jag vill inspirera dig att hitta Din väg i livet, att våga lyssna på ditt hjärta och stå på dig oavsett vad andra tycker. Jag har valt nya sanningar om hur man kan leva. För mig har det varit en lång väg att gå men kan Jag så kan Du.

För att leda andra behöver jag först kunna leda mig själv. Jag tog det stora beslutet om att ta reda på vem jag är genom att leta upp min biologiska mamma i Colombia. För första gången kunde jag spegla mig själv i någon annan. Jag fick möjlighet att tanka på kärlek från den person jag behövde det av mest och läka det hål som funnits med mig på grund av separationen som bebis. Det har aldrig handlat om att hitta en ny mamma men att hitta mig själv genom min biologiska mamma. Vi har idag en fin kontakt men oftast tar historien slut här…För mig är detta början och även för de adopterade som ni kan lyssna på i podden. Frågeställningar som vad händer nu? Vad gör man av alla känslor och längtan till varandra. Hur kan jag förena båda dessa världar? Följ mig på resan som alltid följs av intentionen om att vara sann mot mig själv.

Shanna

Shanna

 
 
00:00 / 00:44:07
 
1X
 

Shanna bor i Bogotá sedan fem år tillbaka. För 1,5 år sedan adopterade hon och hennes sambo en liten pojke från Colombia. Här berättar hon hur processen går till när man adopterar nationellt i Colombia, om den långa väntan, att inte ta ställning om kön och  hudfärg på barnet fast de fick möjlighet. Shanna lyfter fram vikten om att respektera  och intressera sig för barnets ursprung.

Tillhörighet

Tillhörighet

Min adoptionsprocess är levande. Den tar tid och den känns. Jag låter den ta tid och jag låter den få kännas, i stunder när den får utlopp genom tårar, sorg och ensamhet. Men jag låter aldrig min sorg ta över mitt liv. Jag kan gå ut och in men kan också få låta den ha sin egen plats. Och det är en stor skillnad från hur det har varit när sorgen fick härja fritt och påverka hela mitt liv. Jag har sagt det förut men jag är inte adoptionen. Jag är så mycket mer än den. Den är en del av mig och jag kan välja hur jag vill se på den. Jag kan välja att se att genom adoptionen och alla känslor och upplevelser kan jag också ha en större förståelse hur det är att förlorat kontakten med sina rötter, sitt ursprung, familj och uppdrag på jorden. Den egna självupplevda upplevelsen kommer hjälpa mig i intentionen att hjälpa andra människor hitta tillbaka till sitt uppdrag. Vi är så många vilsna människor som går runt på denna jord men inte riktigt vet varför. Så jag väljer att se att tack vare den här upplevelsen har jag utvecklat starka egenskaper för att kunnat anpassa mig till en ny värld och låta nya rötter ta fäste. Att inte känna tillhörighet riktigt i någon av båda världar kanske jag bara får leva med.

#12 Sebastian i Colombia

#12 Sebastian i Colombia

 
 
00:00 / 00:35:09
 
1X
 

Jag pratar med Sebastian Engqvist som också är i Colombia. Han träffar sin biologiska familj för första gången under två veckors tid. Sebastians familj är välutbildade och engelsktalande. För honom är det andra kulturkrockar han stöter på som ligger utanför familjen.

Min kusin Sandra!

Sandra utanför sin arbetsplats

Det här är min kusin Sandra! Hon jobbar i Bogotá som konstruktör och chef i arkitektur. Jag är väldigt glad för henne och kände tidigt att hon en dag kommer på egen hand att ta sig till Sverige och hälsa på. I mars ger hon sig ut på en resa genom i Europa i tre månader. Hon har sparat i tre år och planerat sin resa noga. Först flyger hon till Madrid innan hon tar sig vidare till de flesta huvudstäder innan hon landar i Göteborg i maj. Det ska bli fantastiskt att ha henne hos oss!

Fattigdomen i Colombia är enorm. Det finns regioner där över 60 % är fattiga. Medelinkomsten är runt 1700 kr i månaden. Min familjs vardag kretsar kring hur man ska försörja sig och ha råd att leva. Att man utbildar sig som min kusin Sandra fått möjligheten att göra är inte alltid en garanti för jobb och särskilt inte ett välbetalt jobb. Hon ser mycket problem i landet och drömmer om att bo i Europa. Jag hoppas det blir Sverige.

Leva i Bogotá

Den här gången tog jag med mig den svenska kulturen till Colombia. Med två små barn var boendet prio. Jag hyrde en lägenhet via airbnb i norra Bogota. Jag känner till den täta trafiken och ville bo nära ett grönområde. “Nära” är ett relativt begrepp i Bogota men så nära som möjligt. Att det dessutom fanns en pool i huset var en positiv sak, då har man alltid något att göra. Med svensk kultur menar jag att min biologiska mamma som aldrig rört sig i dessa delar av staden, endast i södra delen känner sig som att hon hälsar på mig i Sverige. Vi handlar mat tillsammans och jag lagar svensk mat till barnen och hon lagar lite Colombiansk mat som de får prova. De får ta del av två världar i lagom takt. Priserna i norra Bogota är som i Sverige så vill man handla billigare får man ta sig mer söderut.

Det visade sig att detta område som tillhör El Chicko är mer ett finansområde med mycket företag och mindre utbud av restauranger och caféer. Men väldigt nära till två mindre parker och mataffärer vilket är bra. Vissa dagar hänger vi bara där och sen handling. Jag gillar att känna in atmosfären när man är utomlands och det gör man verkligen i parker, där föräldrar, barn och hundar samspelar. Vi använder oss frikostigt av Uber, en app som man beställer snabb färd dit man vill åka. Bilen kommer inom 2-5 minuter och kostar runt 30 kr för att ta sig en bra bit i staden. Du lägger in kortuppgifter och behöver därav inte ha några pengar tillgängligt. Inom kort avstånd har vi nära till parque 93 som är en mindre park med lekplats för barn och omringat av restauranger och café. Det finns restauranger som är speciellt inriktade på barn exempelvis Salto de Angel. Åt andra hållet ligger parque de Virrey som också är ett lugnt område i en stor park. Mysiga ställen att äta och fika på och dessutom en del lekplatser samt uteträning för vuxna.

Hoppfullt möte med förlaget

Hoppfullt möte med förlaget

Idag hade jag en avstämning med förläggaren Gustavo Mauricio Garcia på förlaget Icono Editorial som gav ut min bok Adocion Dejar Senar El Alma. Försäljningen av min bok är liten. Colombia är en svår marknad att sälja böcker i, han säger att kulturen att läsa böcker är inte så stor. De som jag vill nå ut till varken läser eller har pengar att köpa min bok. Vi diskuterade olika vägar att fortsätta lyfta temat och få mer publicitet. Jag känner att jag ligger steget före kring temat och det kommer att ta tid att lyfta ett ämne som är kontroversiellt men samtidigt känner jag mig hoppfull. Jag vet att saker behöver gro och växa långsamt fram.

Planera och styra min resa

Planera och styra min resa

Det är första gången mina flickor är med mig i Colombia. Det kändes som det bästa alternativet för att jag skulle ha möjlighet att komma iväg. Barnen går på förskola och det är lika bra att passa på innan de börjar skolan. Jag tänker att det finns många fördelar för barnen, de kommer suga åt sig språket,få lära känna deras colombianska mormor samt ta del av mina rötter. Jag hade med i planeringen att man behöver mer tid när man reser med barnen och därför blev det sex veckor. Emellanåt har jag tvekat och tänkt att det är oerhört lång tid både för de små barnen men även för mina stora barn som är kvar hemma. Jag har fått gå tillbaka och frågat mig syftet med min resa och det är ju att förbättra min spanska och därav behöver jag tiden.

De första dagarna har tjejerna varit jetleggade och antagligen lite tagna av höjden då Bogotá ligger på 2600 meters höjd, sk höjdsjuka. Det innebär att det tar några dagar innan kroppen anpassar sig till det lägre lufttrycket. Samt troligtvis sjuka några dagar…. Vi har tagit det väääldigt lugnt de första dagarna även om jag känner trycket från familjen att de vill träffas. Skillnaden är att den här resan får min drivkraft styra ta plats, jag har anordnat boende utifrån barnen och att de ska ha det bra. Det var viktigt med ett säkert område nära parker. Jag har dessutom hittat en privatlärare som ska undervisa mig i spanska där vi bor istället för att ta mig genom trafiken flera timmar varje dag till en skola. Det känns fantastisk skönt att få styra själv utifrån mina och barnens behov även om det säkert i min colombianska familjs ögon är lite konstigt. De tycker såklart vi skulle bo med dem. Men jag märker samtidigt att jag mår bättre av att inte hela tiden anpassa mig efter andra och deras åsikter, det har jag gjort hela mitt liv. Numera styr jag mitt liv!

Leva sin essens

Jag lever just nu min essens. Och vad betyder det? För mig betyder det att jag lever i kontakt med min själ, mina rötter och gör det jag är ämnad att göra. Hur vet man vad man är ämnad att göra kanske du undrar då vilket är en helt befogad fråga. För mig tog det nästan 40 år innan jag kom fram till det. Jag har särskilt haft hjälp av ett system som heter Life Spider System som handlar om att hitta sitt varför.

På söndag lämnar jag Sverige och åker tillbaka till landet jag föddes i, Colombia tillsammans med mina två flickor Olivia och Claudia. Syftet är att komma närmare mina rötter och läsa spanska under en månads tid. Men det finns också ett syfte om att få heala mig själv i min process som adopterad som varit fylld av mycket sorg. Jag behöver få läka med hjälp av en tacksamhetskänsla om att det är tack vare allt det jag gått igenom som gjort mig till den jag är idag.

#11 Sebastian Engqvist-Tankar inför sitt livs resa tillbaka till sina rötter

#11 Sebastian Engqvist-Tankar inför sitt livs resa tillbaka till sina rötter

 
 

00:00 / 00:29:09
 

1X

 

Vi tittar in hos Sebastian Engqvist som jag pratade med i somras för första gången. Sebastian hade då nyligen hittat sina biologiska föräldrar i Colombia. Nu står han inför sitt livs resa då han ska hälsa på sin mamma och syskon för första gången. Här delar han sina tankar, tips och funderingar.

#10 Kom ihåg vem du är

#10 Kom ihåg vem du är

 
 

00:00 / 00:14:16
 

1X

 

Här får du reda på varför min podd heter just Kom ihåg vem du är? Varför är det viktigt att veta vem man är och vilka verktyg kan man använda sig av för att lära känna sig själv bättre. Jag delar med mig av ett av mina bästa tips på att veta att jag är på rätt väg i livet.

Länk till Anemonespa www.anemonespa.se

 

Carolina Skyldberg

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.